Zrenjanin – Temišvar biciklističkom stazom

Putovanje u oba pravca (Zrenjanin – Temišvar) biciklističkom stazom uz Begej opisaću u jednom tekstu s obzirom da sam se u dva dana vozio tamo-vamo. U vožnji uz kanal DTD u tekstu https://biking.rs/kanal-dtd-zrenjanin-becej/ pisao sam ovako:

U mojim planovima je bilo da jedan dan provedem u Zrenjaninu tj. u vožnji uz Begej i tako „produžim“ davno započetu vožnju od Temišvara. Odlučio sam ranije da to ostavim za neki drugi put, a sada nastavim uz kanal DTD.

Do Kleka (nadomak Zrenjanina) ipak se krećem biciklističkom stazom koja Begejom „spaja“ Temišvar i Zrenjanin. Oznaka gotovo da nema, ali ipak stižem do table koja jasno govori o prekograničnoj saradnji u izgradnji ovog puta.

Došao je taj neki drugi put i opet sam kod table koju možete videti u navedenom tekstu. Prvo odmorište je lokalno, napravili su ga stanovnici Kleka, a kako se bliži 1. maj aktuelne su i rezervacije.

U nastavku ću se baviti nekim poređenjima, tako da nastavljam sa odmorištima. Levo je odmorište u Srbiji, desno u Rumuniji.

Pomna analiza ukazuje da rumunsko nema kantu za otpatke, a srpsko je ima, ali… Sve kante su uz stazu bile pune i to tako da je đubreta bilo i pored njih. Šta je bolje? Pravilo je planinarsko, a i biciklističko da sve otpatke nosiš sa sobom, tako da je rumunska opcija možda, ali samo možda bolja. Ovo kažem zato što se iza njihovih odmorišta vrlo često nalaze male deponije, tako da…

Levo je slika koju sam preuzeo iz svog teksta https://biking.rs/begej-biciklom/ gde smo Octav Popa i ja 2017. godine u dobroj meri zaklonili prevodnicu na Begeju, a desno je kako ona danas izgleda. Odlično odrađen posao na uspostavljanju plovnosti Begeja, što je jedan od ciljeva ovog višegodišnjeg prekograničnog projekta. Doživljaj uživo je još bolji u odnosu na fotografiju, zbog žice, uglavnom.

Zrenjanin – Temišvar, kakva je staza?

Konačno, kakav je put/staza? Rumunska staza je stara skoro 10 godina, u skladu sa tim ima prilično oštećenih delova. Nažalost, naša je mnogo mlađa, ali vrlo često uporediva sa rumunskom. Levo je rumunska, desno naša, nema velike razlike. Moguće da sam tendenciozno birao, ali to je moj utisak.

E, sad, zašto je to tako (mislim na srpsku stranu). Možda je problem i u kvalitetu u izgradnji, ali biciklisti se redovno žale kako viđaju motorna vozila na stazi. Ribolovci se otvoreno bune; „godinama smo ovuda dolazili da pecamo, a sada je staza asfaltirana, samo njom možemo da priđemo našim mestima za ribolov“… Ali ovo (naredna fotografija) je zaista previše!

Traktor na biciklističkoj stazi Zrenjanin Temišvar

Svaki (a nije ih bilo malo, ovog vikenda) biciklista je bio primoran da siđe sa bicikla i zaobiđe kroz travu traktor koji se, baš zgodno, parkirao čitavom širinom na biciklističku stazu.

Evo i malo istorije…

Prisetio sam se svoje posete Albaniji, gde su bunkeri (barem meni) svojevrsna turistička atrakcija. A, sada bunkeri i po Vojvodini???

Na osnovu ad hoc pribavljenih saznanja, bunkere, odnosno mitraljeska gnezda duž obale Kanala Begej je izgradila vojska Kraljevine Jugoslavije pred početak Drugog svetskog rata 1939-40. godine, u smislu odbrane od potencijalne invazije iz pravca severoistoka. Podignuti su na levoj obali kanala, na razdaljini od 500m do 1km, u gotovo ujednačenoj razdaljini.

http://www.zrenjaninheritage.com/archives/22661

Desno je fotografija spomenika Rokiju (Rocky Balboa/Sylvester Stallone) u Žitištu, ovo delo ljudskih ruku pripada malo novijoj filmskoj istoriji. Godine 2011. britanski izdavač Lonli planet uvrstio je spomenik Rokiju Balboi u Žitištu, na svoju listu „top 10 najbizarnijih spomenika na svetu” (izvor: https://sr.wikipedia.org). Dakle, svratiti u Žitište se podrazumeva na ovom putovanju.

Najbolje poređenje i još par utisaka

Doručak / večera u Zrenjanin / Temišvar, nema razlike, sjajno sa obe strane!!!

Još par utisaka:

  1. Temišvar blista, kulturna je prestonica Evrope ove godine. Trgovi su besprekorno čisti i uređeni, neretko se na njima nalaze bine i obaveštenja o predstojećim događajima. Parkovi zeleni i ono što je zaista fantastično prepuni ljudi, dece, mladih, starih, u pokretu, razgovoru…
  2. Iznenađenje za mene je bio i Restoran MS koji se nalazi u Srpskom Itebeju, tabla na biciklističkoj stazi upozorava na ovu činjenicu. Parking za bicikle je u nedelju oko podne (kada sam se vraćao iz Temišvara) bio prepun bicikala, restoran isto. Uglavnom biciklisti iz Rumunije (opet svih generacija), uživaju u srpskim specijalitetima. Nadam se da će restoran opstati, lepo je uređen, dobra je usluga, a parking za bicikle baš originalan.
  3. Odnos jednog policajca na srpskoj granici prema rumunskim Romima koji su prelazili granicu na zaista živopisni e-trotinetima bio je poražavajući za mene. Neću ništa više pisati, ali bilo me je, a i sada me je sramota zbog takvog ponašanja.
  4. Suprotno ovome, na stazi su svi nasmejani, pozdravljaju se na svim svetskim i lokalnim jezicima. Na odmorištima krene razgovor. Saznao sam tako za sličnu vožnju od Subotice do (zaboravih kog) mesta u Mađarskoj, ali taj vikend mi je već bio „rezervisan“.

Sve u svemu, praznik za sva čula i dušu.

Preuzmi fajl za GPS uređaj: sa Wikiloc-a

Kako je bilo nakon mesec dana na biciklističkoj stazi Zrenjanin / Temišvar možete saznati u tekstu https://www.zvoncara.com/biciklom-od-zrenjanina-do-temisvara-sve-pored-begeja/ čiji je autor Emira, alias Zvoncara. Ima dosta zanimljivih filmova i na Youtube-u.

Begej 2023. (29-30.04.2023.)

Translate »