Begej u tri dana – prvi dan

Begej ili Bega (rumunski naziv) ponovo je u mom planu putovanja biciklom. Razlog je (bar za mene) sjajna vest da je biciklistička staza čitavom dužinom uz navedenu reku izgrađena. Ne samo da je staza završena već je svakog poslednjeg vikenda od aprila do oktobra biti otvoren granični prelaz, pored biciklističke staze. (izvor: https://vodevojvodine.com/2020/08/13/izgradnja-biciklisticke-staze-na-obali-begeja/)


Više je pretpostavki o poreklu imena ove reke, a ja sam odabrao onu koju je obrazložio rođeni Vrščanin:

Mileker (Felix Milleker), međutim, u istoriji grada Velikog Bečkereka, tvrdi da se pod tim imenom podrazumeva reka Begej, da je reč slovenskog porekla i znači: ići, žuriti, teći (beg, begati, bega). U nekim indoevropskim jezicima reč „Pege“ ima značenje potoka. Ovo unekoliko objašnjava zašto je više tekućih voda, potoka, rukavaca, rečica, pa čak i kanala, imalo (ima i ih i danas, op.a.) taj naziv, što zapaža i Mileker.

https://zrenjanin.rs/sr-lat/o-gradu/geografski-polozaj/reka-begej

U tekstu Temišvar – Jaša Tomić opisao sam putovanje rumunskim delom biciklističke staze od Temišvara, ali samo do granice sa Srbijom. Razloga je nepostojanje staze uz reku u Srbiji (u to vreme). Prvi put je 24. i 25. septembra 2022. bilo moguće voziti se duž čitave staze (https://ilovezrenjanin.com/sport/za-vikend-se-otvara-granica-za-bicikliste-temisvar-zrenjanin/). Ove godine kao što sam već napisao u prvom pasusu „svakog poslednjeg vikenda od aprila do oktobra“.

Begej od Zrenjanina do ušća u Tisu

Prvi ovakav vikend bio je rezervisan za moje putovanje. U Zrenjanin sam došao kolima već u petak sa biciklom na krovu. Nakon regulisanja smeštaja za narednu noć uputio sam se uz Begej onim delom koji staza ne pokriva, a koji vodi do ušća Begeja u Tisu. Nasuprot putu koji vodi od Zrenjanina ka Beogradu vozim se nasipom koji deli  Begej i ribnjake Ečke i Stajićeva. Najviše muke mi zadaje deo koji je ograđen žicom (kroz koju bi trebalo da protiče i struja) i koji je pašnjak velikom stadu krava. Naime, tokom pređašnjih kišnih dana krave su bukvalno „izrovale“ nasip i truckanje je gotovo nepodnošljivo, ali i to se u nekom trenutku završilo.

Stižem i na obod Carske bare, ali je obilazim sa leve strane tako da je ne vidim, ali sam svestan njenog postojanja. Čaplje i barske ptice me nadleću, a i šumarak sa desne strane deluje poprilično blatnjav. Konačno, nailazim na ne tako lako uočljiv puteljak koji vodi do mesta gde se Begej pridružuje Tisi. Odavde, nakon vrlo kratkog druženja obe reke završavaju u Dunavu.

Na ovom ušću sam u svojim putovanjima biciklom bio već dva puta, ali sa suprotne (titelske) strane, prvi put na putu Kovilj-Opovo, a potom na putovanju Titelskim bregom od Zrenjanina do Titela. Prvi put pamtim da su obe reke bile baš nabujale, braon obojene i brze, a sada je Begej prava ravničarska, tiha i spora reka.

Titelski breg i Carska bara

Nastavljam dalje uz Tisu, u daljini nazirem Titelski breg i stižem u, poput Begeja, mirno i uspavano Belo blato. Vozim se uz Belo jezero, a zalazak sunca podseća na prizore sa mora. Stižem i u Centar za posetioce Specijalnog rezervata prirode „Carska bara“. Za razliku od (mojih) prethodnih poseta ovom rezervatu, sada sve izgleda mnogo bolje. Brigu je preuzela ustanova  Rezervati prirode Zrenjanin i sada je pravo zadovoljstvo boraviti u ovom Centru i njegovoj okolini.

Asfaltnim putem preko Lukinog sela vraćam se u Zrenjanin. Pređenih 70 km dobar su uvod u naredni dan(e).

Begej 2023. (28.04.2023.)

Translate »