Bezdan – vodeno naselje

Divno jutro u Bezdanu. Bezdan je po rečniku zapravo ponor, ali u Wikipediji piše:

Popularno se naziva „vodeno naselje“ jer je okruženo vodenim tokovima i do njega se može stići jedino preko mostova.

https://sh.wikipedia.org/wiki/Bezdan

Bezdan poseduje lepo uređenu plažu koja je pravo mesto za doručak i uživanje u hladovini vrba i društvu pataka.

Ruta koju opisujem i vozim zapravo počinje upravo ovde. U brošuri TO Vojvodina stoji:

Ova ruta prati deo kanalske mreže koja je močvarnu i kužnu Vojvodinu pretvorila u plodonosnu i zdravu za život. Počinje u severozapadnom kutku Vojvodine, kod Bezdana, gde se vode Dunava prelivaju u Veliki bački kanal, preseca Tisu, a završava se u jugoistočnom uglu, kod Banatske Palanke – ponovo na obali Dunava. Njenim prelaskom se odaje počast najgrandioznijem inženjerskom poduhvatu sa kraja 18. veka u dolini Dunava. Ruta je duga 303 km i skoro idealno ravna – nakupi se samo oko 600 m uspona.

Cikloturizam i kampovi u Vojvodini

https://vojvodina.travel/media/2015/12/Cikloturizam-i-kampovi-u-Vojvodini-SR1.pdf

Bezdan za mene nije ni početak ni kraj. Vozeći se 2019. godine iz Pačira sam došao u Bački Monoštor (https://biking.rs/backi-monostor/), a sada se vozim u suprotnom smeru i malo drugačijim putem. Preko Čonoplje, manje opterećenim seoskim putevima idem ka Pačiru. Ideja je da posetim i tri lokacije; Jevrejsko groblje u Čonoplji, Čonopljansko jezero i Baba pusta, dvorac plemića Karolja Fernbaha.

Bezdan – Sombor – Čonoplja

Do Sombora se sada vraćam direktno putem iz Bezdana (juče sam išao preko B. Monoštora). Ka Čonoplji vodi lep, neopterećen, asfaltiran put sa čestim drvoredima tako da je vožnja pravo uživanje. Ne nalazim bilo kakvo obeležje ka Jevrejskom groblju, ali pošto imam navigaciju nekako stižem do njega. Ne postoji uređen put, već se više krećem kroz polje koje se graniči sa grobljem. Samo groblje je neuređeno, ali je značajno da je ograđeno i na taj način ipak zaštićeno, u izvesnoj meri. Ogradu je podiglo neprofitno udruženje ESJF 2017. godine i to je sve od informacija koje nalazim na licu mesta. Na internetu je takođe vrlo malo informacija o ovom mestu.

Nastavljam ka jezeru, ali umesto jezera nalazim baru. Veoma je tužno šta je suša napravila ovoga, ali verovatno i prethodnih leta. Iznad jezera se nalazi uređen prostor za ribolovce, izletište i ponovo spomenik nekoj velikoj ribi. Nažalost, sumnjam da je u vodi koja je preostala moguće naći bilo šta osim poneke žabe. Njih traže verovatno i po neka čaplja koje se naziru u daljini. Tuga, velika tuga.

Put je sada zemljani i prašnjav, ali ubrzo stižem i do dvorca. Šta priroda uništi video sam na jezeru, a šta čovek, nalazim ovde. Za razliku od Jevrejskog groblja, o ovom zdanju ima mnogo informacija na internetu.

Romansirano kazivanje o kaštelu Fernbah tvrdi da je Karolj imao mladu i lepu ženu i da je za nju, i po njenoj volji, podigao ovu nekada prelepu kuću. Dvorac Baba pusta je izgrađen 1906/7. godine, prema arhitektonskom projektu inženjera Režea Hikiša iz Budimpešte dok je izvođačke radove izvršio pačirski građevinski preduzimač i majstor Jakob Behler.

https://veloart.org/tekstovi/baba-pusta/

Još više je prelepih fotografija, a ono što je trenutno stanje je gore od onoga što sam očekivao. Jedva da se i nazire da je ovde nekada bila velelepna građevina. Veoma aktuelan i dobro opremljen je sajt Dvorci Srbije: https://www.dvorcisrbije.rs/dvorac-baba-pusta-aleksa-santic/

Čonoplja – Pačir – Palić

Stižem u Pačir, vreme nije neko, a i okasnio sam tako da nisam išao na pink jezero (https://biking.rs/senta-banja-pacir/). Smeštaj u kojem sam danas je najjeftiniji tokom ovog putovanja, ali i ispod mojih očekivanja. Prostorije su odvojene plastičnim, improvizovanim kliznim vratima (čak i kupatilo), a delim ga sa tročlanom porodicom. Oni su takođe gosti i ne znam kome je neprijatnije dali njima ili meni. Ipak, proveo sam ovde noć i preskočio standardnu jutarnju higijenu tj. posetu kupatilu i WC-u kako ljude ne bih probudio, a kretao sam veoma rano.

Naredni dan sam se odvezao do Palića gde me je čekala Panda, utovario bicikl i moje saputnike i vratio se kući.

Napomena: Pre sedam dana sam Jelenu i dve studentkinje odvezao u Letnju školu (https://www.uskolavrsac.edu.rs/letnja-skola-u-subotica/), ostavio auto i vratio se autobusom u Vršac. Sada sam došao da ih (pa i sebe) vratim kući.

Kanal DTD 2022. (27.08.2022.)

Translate »