Senta – Pačir

Danas je moj cilj Banja Pačir. Prethodi mu zanimljivo putovanje. Kotrljajući se ravnicom, nailazim na vrlo lepo uređeni park/šumu na samom ulazu u selo. Pažnju mi privlači informativna tabla (kao i uvek), a zapravo radi se o rasporedu ulica. Dopada mi se ta činjenica da su tu i Lenjin i B. Kidrič, a kasnije, na narednim tablama i Matija Gubac, Lajoš Košut, Edvard Kardelj, ulice JNA, Narodnog fronta, Bratstva – Jedinstva…

Usputna zagonetka – Novo Orahovo

Gde sam se ja teleportovao, u prošlost ili budućnost? Ne, u Novo Orahovo. Skrenuo sam sa glavnog puta pošto sam ugledao cvetni trg, zapravo svojevrsni kružni tok, sa još jednom (drvenom, simpatično dekorisanom) info tablom, a tu je čak i pravac za pozorište (sve na četiri jezika). Setih se EU… možda ćemo od Brisela da čujemo nešto novo o multikulturalnosti, toleranciji i tome slično. Čitavo mesto je lepo uređeno, čisto, pokošeno… raj.

Kasnije sam pokušao da na Google mapama, potražim moto-kros stazu, a onda sam tek uvideo o čemu se ovde radi! U donjem desnom uglu jasno se vidi krug kakav u žitnim poljima ostavljaju leteći tanjiri prilikom sletanja. Dakle, sve je jasno, Zvezdane staze, rekao bih.

Na manjem uvećanju ovaj krug je još dominantniji u klasično pravougaonoj geometriji Vojvodine.

Nakon toga prešao sam preko autoputa što sam doživeo kao prelalazak polovine mog zamišljenog puta oko Vojvodine i vratio se u realnost.

Bačka Topola – loša iskustva

Želeo sam da se odmorim u Gradskom parku u Bačkoj Topoli. Upleo sam se u paučinu, shvatio sam da ovde dugo niko nije prošao, đubre na sve strane, kada sam naišao na (davno) oboreno stablo na stazi shvatio sam da je ovo prašuma, a ne park (trebalo je prebaciti ne tako lak bicikl preko njega). Zašto se nisam vratio? Mislio sam doći ću do nekog uređenog dela, tu iza ove „travuljine“. Došao sam do gradilišta. „Investitor“ gradi u sred parka Pokriveni bazen! Okolina je izrovana i … izvukao sam se odavde. Pored parka izdiže se katedrala, živi svedok različitih vremena.

Bila je ovo samo usputna stanica pošto sam pročitao tekst Zobnatičko jezero: Lepota na dohvat ruke u kome se kaže „jezero spada u čistije vode u našoj zemlji, ove godine je dodatno uređeno, a meštani Bačke Topole i okoline kažu da rado posećuju ovu prelepu prirodnu oazu…“.

Nažalost, priča je klasična; voda kao i svaka druga, braonkasta, mutna, prilična gužva, brza hrana, raspaljeni roštilji, toalet je tamo, malo u šumi… kao što rekoh „vratio sam se u realnost“. Okružena hiljadama vozila tu je i jedna stara Vojvođanska vetrenjača (bez „krila“).

Banja Pačir – rešenje zagonetke 

Banja Pačir. Iskreno, do pre dva dana, nikada nisam čuo da takvo mesto postoji u Srbiji, kamoli Vojvodini. Kada sam pokušavao da pronađem smeštaj u B. Topoli, Booking.com mi je stalno nudio: „Odlična ponuda u mestu Pačir“. Proguglah Pačir. Ovo mesto je banja tzv. SPA, prilikom nekih davnih bušenja tu je počela da izbija topla voda. Preduzimljivi meštani napravili su jezero sa toplom vodom, ogradili, organizovali se i sve radi besprekorno.

Prvo sam se smestio u odličan apartman Fortuna. Divno uređena, manja seoska kuća; apartman nov, lepo uređen, ima sve, pa čak i češalj za bicikle i par bicikala (različitih veličina) za vožnju po selu i okolini. A potom, pravac u SPA – Banja Pačir.

Arhitektura (ne slučajno) podseća na mađarske banje, unutrašnjost i okolina čista, uređena… a najveće iznenađenje je boja jezerske vode – roza ili modernije pink! Maksimalna dubina je oko metar i po, ali je boravak u vodi vrlo prijatan, temperatura je nešto preko 30 stepeni. U vodi imam osećaj kao da mi je koža masna, ali to ne znači da po jezeru pliva neka masnoća ili sl. Biće da je to neka nafta, svakako voda je jako slana i zbog svega što se nalazi u ovom jezeru smatra se (mada nije naučno dokazano) da je lekovita. Pored glavnog jezera nalaze se i zatvoreni (manji) bazeni, tako da verujem da banja radi i tokom zime? Veoma prijatno i zanimljivo mesto.

Banja Pačir Banja Pačir
Banja Pačir Banja Pačir
Banja Pačir Banja Pačir

Boja vode u „plićaku“

Banja Pačir boja vode u plićaku

 

 

Translate »