Kraljica Panonija – Regina Pannonia

Kraljica Panonija – Regina Pannonia bdi nad kanalom DTD od 1875. godine. Na sajtu TOO Kula stoji sledeće:

Carev general Ištvan Tir naredi da se na mestu gde je car označio početak radova na izgradnji novog kanala, u znak sećanja na ovaj događaj postavi spomenik „Regina Pannonia“ – Kraljica Panonija. Starosedeoci ovaj spomenik zovu „Carica“ (verovatno ga povezujući sa caricom Marijom Terezijom) – on se i danas nalazi na mestu račvanja dva kanala. Za njega su vezane razne legende.

https://turizamkula.rs/odredista/mali-stapar/

Tekst Milana Stepanovića Obezglavljena „Kraljica Panonija“ kraj Malog Stapara na https://www.ravnoplov.rs/obezglavljena-kraljica-panonija-kraj-malog-stapara/ donosi kompletan tekst koji je na mene ostavio snažan utisak. Iskreno vam preporučujem da ga pročitate i pogledate odlične fotografije. Ono što izdvajam je:

Današnje stanje spomenika Kraljice Panonije izrazito je loše. Postolje je još relativno dobro očuvano, ali je odlomljena glava statue, potom šaka njene desne ruke s mačem, kao i deo leve ruke između ramena i šake, a odvaljena je i desna polovina štita, kao i prednji deo plašta. Mađarska kruna iznad natpisa na prednjoj strani, ispod statue, takođe je odvaljena. Natpis je izgreban do potpune nečitljivosti, postolje je išarano grafitima, a u kamenu postolja brojni su urezi sa raznim imenima i datumima. Uništena je i uklonjena i nekadašnja ograda od kovanog gvožđa koja je okruživala spomenik.

Milan Stepanović, isto

Takva vrednost, a mi gradimo nove, velelepne, preskupe spomenike, a za ovaj nema ni dinara, a bogami ni forinte!

Kraljica Panonija me očekuje!

Nakon Kule nema više biciklističke staze. Ali, šta je tu je. Vozim se asfaltom, opterećenim putem ka Somboru i u Sivcu skrećem u Mali Stapar. Stižem na kanal. Prevodnica, lepa staza, stabla uz nasip prave prijatnu senku…

Stižem do Kraljice. Moram da priznam da je ovaj susret ostavio na mene najsnažniji utisak tokom čitave vožnje uz kanal DTD. Neki čudan mir na ovom mestu, više od 150 godina stoji usamljena, na suncu, vetru, kiši… Ne mogu ni sam da objasnim zašto, ali čudan je to osećaj bio za mene.

Nastavljam putem uz kanal, kratko odmaram uz još jedan ribolovački dom i spomenik. Spomenik je ovaj put podignut amuru (pretpostavljam).

Put prerasta u čudno čvrst pesak ili sličan materijal koji se blista na suncu. Uz malo nesnalaženja ipak stižem u Sombor gde puštam bicikl da se druži sa svojim društvom. Prosto je neobično koliko bicikala ima u Somboru, kao da sam u Holandiji.

Od Sombora idem ka Bačkom Monoštoru (ovde sam se vozio već 2019. godine – https://biking.rs/backi-monostor/). Veoma lep krajolik, mnogobrojni kanali, pa samim tim i mostovi. Putujem ka Bezdanu, tamo gde kanal počinje, a moja ruta se u neku ruku završava. Ovaj pravac je deo i biciklističke staze Evropski Amazon.

Stižem u Bezdan, odličan smeštaj. Prvi put čujem za Bezdansku banju upoznajući se sa osobama koje se u njoj leče, a koriste isti smeštaj kao i ja.

Preuzmi fajl za GPS uređaj: sa Wikiloc-a

Kanal DTD 2022. (26.08.2022.)

Translate »