Vrbas – Kula, povratak na pravac

Polazak je danas zapravo povratak na pravac Vrbas – Kula. Tamo gde sam stao (Vrbas – https://biking.rs/?p=2600) pre desetak dana trebalo bi da nastavim prateći kanal DTD.

Pošto kanal nije samo jedan pravac nego je u pitanju mreža kanala i sada se krećem uz njega tj. uz jedan krak kanala DTD. Od Novog Sada vozim ka Bačkom Petrovcu, prolazim i Kulpin, Ravno Selo, Zmajevo, Kucuru, a sve na pravcu ka Vrbasu. Staza uz kanal je odlična. Vreme je danas prijatno, a predeli zanimljivi. Mostovi, odmorišta koja su uredili meštani obližnjih sela ili ribolovačkih društava čine da baš uživam u vožnji. Pomalo sam već i samom sebi dosadan, ali mome zadovoljstvu doprinosi i činjenica da me u Kuli očekuje smeštaj!

Od Kulpina do Ravnog Sela krećem se uzanim seoskim, atarskim, naftaškim putem. Ovakvih puteva ima po Vojvodini i često su baš građeni za transport i izvlačenje nafte. Na taj način izbegavam prometne asfaltne puteve i mnogo više uživam u ravnici. Zanimljivo je da se na određenim rastojanjima na ovakvim putevima nalaze proširenja koja obezbeđuju lako mimoilaženje vozila. Lepo i pametno urađeno. Na ovom putu doživljavam pravu oluju mušica. Kao da pada kiša praćena jakim vetrom, tako me zapljuskuju crni oblaci mušica koje su se nekim razlogom ovde nakupile/namnožile u neverovatnom broju. Više puta sam morao da se zaustavim, otresem mušice i udahnem malo vazduha, pošto je nezgodno i slobodno disati u ovim okolnostima. Slika samo delimično opisuje ovaj doživljaj.

Vrbas – Kula

Na izlazu iz Vrbasa prizor kao u američkim stripovima/crtanim filmovima. Četiri drugarice, mlade preduzetnice prodaju svežu limunadu… Napunio sam svoj bidon i nastavio ka Kuli.

Vrbas

Mojoj radosti danas nema kraja. Ranije sam već shvatio da je put kojim ću se kretati na pravcu Vrbas – Kula prilično opterećen teškim kamionima koji nastavljaju dalje ka Somboru i ko zna kud. Ono što me je obradovalo je uređena biciklistička staza uz ovaj put koja vodi čitavom dužinom kroz industrijsku zonu. Sreća je i da se industrijske zone Vrbasa i Kule praktično dodiruju i nakon malog prekida slična staza postoji i do Kule.

U Kuli društvo na tremu mi prave…

Vrbas i Kula

Preuzmi fajl za GPS uređaj: sa Wikiloc-a

Kanal DTD 2022. (25.08.2022.)

Translate »