Biciklom uz Dunav (Batajnica – Novi Sad)

Nakon što su se stekli uslovi za nastavak, sledi vožnja biciklom uz Dunav. Prethodno, vozom iz Vršca stižem na stanicu Beograd Centar i Beovozom nastavljam do Batajnice. Nisam baš navikao, ali od Beograda do Batajnice sam se švercovao (zajedno sa biciklom) pošto kartu za Beovoz nije moguće kupiti već se koristi BUS Plus kartica. Ovakvu karticu  nije moguće kupiti na šalteru železničke stanice, pa me je i sama službenica uputila da uđem u voz i ništa ne pitam…

Na stanici u Batajnici postoje dva izlaza sa tj. ispod perona, jedan sa prednje i jedan sa zadnje strane. Lift sa zadnje strane ne radi, pa izlazim sa prednje. Lakše mi je da bicikl ovako popnem u normalu tj. nivo same stanice i okolnih puteva. Zbog silnih radova oko železničke stanice, kružio sam 3 km okolo da bih se ponovo našao na početnoj tački tj. sa zadnje strane stanice!!! Možda je trebalo da krenem levo od stanice, a ne desno???

No, sada sam na svom pravcu u vožnji biciklom uz Dunav. Ovo je deo koji mi je nedostajao u svim ranijim vožnjama rutom Eurovelo 6 ( do Đerdapa i nazad i Iron Curtain trail Vojvodina).

Biciklom uz Dunav, ali sa distance

Mada se vozim uz Dunav, on je nešto dalje od mene, uglavnom se krećem asfaltom i urbanim sredinama. Industrijske zone Stare i Nove Pazove, Stari i Novi Banovci, ima tu i lepo uređenih biciklističkih staza i zelenila, ali ništa spektakularno.

Kod Slankamena skrećem u vinograde, brdašca koja pomalo podsećaju na Vršački breg i okolinu. Mnogo je novoizgrađenih vikendica, vinarija, vinskih kuća i sl. Na samom vrhu je spomenik bitke kod Slankamena koja se odigrala davne 1691. godine. Prostor je negde između uređen i zapušten, a obližnji prepunjeni kontejneri potpuno kvare utisak.

Nakon odmora spuštam se ka Čortanovcima gde se prepliću šume i „netaknuta“ priroda sa betonskim konstrukcijama brze pruge kojom sam se vozeći završio prethodnu turu.

U Sremskim Karlovcima sam rešio da opet sednem na voz i izbegnem uzane i prometne ulice do Novog Sada. Ovde nema lifta već niz i uz stepenice pod punom ratnom opremom. Oznojih se i umorih, ali bio sam u vozu za Novi Sad. Od stanice do smeštaja lagano. Čitavog dana je oblačno, miriše na kišu, ali ostao sam relativno suv. Natpis koji zatičem u smeštaju sve objašnjava!

biciklom uz Dunav

Kanal DTD 2022. (24.08.2022.)

Translate »