Židovar – na putu ka ušću kanala u Dunav

Jesen je već uveliko vladala i pomišljao sam da neću videti Židovar ove godine. Na čitavom putu uz kanal DTD preostala mi je krajnja etapa od Straže do ušća kanala u Dunav. Na ovom potezu najveću pažnju mi privlači Židovar (http://spomenicikulture.mi.sanu.ac.rs/spomenik.php?id=691). Još jedan citat Dušana Belče:

Profesor Branko Gavela koji se prvi poduhvatio da uđe u tajnu Židovara pokušao je da protumači taj naziv starosrpskim rečnikom i objasnio to kao grad žida – džinova, iako se ne može baš reči da to mesto liči na grad džinova, već više na jednu džinovsku kolibu ili džinovski grob, do koga se stiže najbolje pešice od Orešca…

(Sentimentalno putovanje kroz Južni Banat, Dušan Belča, 2003.)

Desilo se tako da je 1. novembar najavljen kao divan prolećni, gotovo letnji dan. Rešio sam da ne propustim ovu priliku. Spakovao sam se iskoristio ovu priliku.

Deo puta uz kanal koji vodi od Vlajkovca do Straže opisan je u prilogu Latice: Vršac-Potporanj-Straža-Vojvodinci tako da vožnju počinjem od mosta u Straži. Naredno mesto je Orešac i kraj njega Židovar. Za ovu veoma značajnu istorijsku lokaciju nema putokaza tako da se raspitujem u selu kako da stignem. Sve je bilo dobro do raskrsnice od koje polazi 5 puteva/pravaca. Prvi pokušaj je bio promašaj, drugi takođe. Treći pravac me je odveo ka Židovaru, ali tako da sam sa brda na kome sam bio video Židovar, ali nas je delila prilično strma provalija. Nastavio sam ka kanalu…

Sa rubova brda koji su delovi Deliblatske peščare pruža se prekrasan vidik na okolinu. Livade i šumarci su još uvek zeleni, a novembarsko sunce je iznenađujuće toplo i nema vetra! Uživam, mada sam se malo zaglavio u nekim njivama ipak nalazim pravi put. Nastavljam vožnju bedemom uz kanal od Grebenca. Asfaltirani put vodi do poslednje brane/ustave na kanalu. Malo pre mosta na putu Vračev Gaj – Dubovac nalazi se farma a na njoj bezbroj pasa. Morao sam dobro da se oznojim kako bih protutnjao kroz špalir pasa koje neobično iritiraju bicikl i točkovi koji se okreću!

Nakon mosta mirna vožnja do Stare Palanke. U pravo vreme, oko 14 časova bio sam u restoranu i uživao u ribljoj čorbi.

Židovar na pragu kapije svetlosti

Ako u ovom malom delu sveta postoji neka tačka gde sve počinje i sve se završava, onda se ona sigurno nalazi na onom rtu, završetku levog bedema, kod Stare Palanke koji duboko prodire u Dunav odvajajući od njega jedan veliki zaliv. Kada stanete na taj komad zemlje osetite kao da se nalazite pred nekim velikim vratima kroz koja ka vama prodire beskrajno svetlo… jer šta je Stara Palanka drugo nego vrata kroz koja se stotinama hiljada godina prolazilo iz jednog sveta u drugi.

Malo je mesta na kojima se oseća tolika snaga prirode i svetlosti kao na toj tački. Jednostavno, tu svetlost prodire sa svih strana. Sa istoka, iz one krivine kojom otiče Dunav, u naletima sa zapada dolazi sa rekom u snažnoj struji, sa severa od Vršačkih planina, koje se plave, prodire lagano spuštajući se niz vinograde, njive i voćnjake, kroz jaruge i vrbake. I sakupljena tu na jednom mestu možda otiče kao neka druga reka, kroz nešto što možemo nazvati kapijom svetlosti.

(Sentimentalno putovanje kroz Južni Banat, Dušan Belča, 2003.)

Dan je kratak i treba požuriti nazad. Od gore spomenutog mosta vraćao sam se suprotnom stranom kanala, ali se to pokazalo kao pogrešna odluka. Treba se držati suprotne strane tj. leve strane kanala ka ušću. Zato sam sada od Grebenca odabrao mnogo bolji put ka Židovaru. Kroz lep šumarak stižem na vojni poligon koji povremeno zna da bude zatvoren zbog bojevog gađanja. Ipak, danas sam mogao da prođem preko poligona i vidim Židovar u sumrak, sa suprotne strane tj. iz podnožja.

Židovar

Sve u svemu ovo je jedan od lepših poteza u čitavoj vožnji uz kanal. Blizina Deliblatske peščare i izlazak na Dunav čine ovu vožnju veoma živopisnom i inspirativnom.

Alternativa

Za povratak je moguće (od prvog mosta) koristiti i pravac ka Kajtasovu. Na ovom asfaltnom putu koji prolazi kroz Deliblatsku peščaru priroda je veoma živopisna, a na ulazu u selo Dupljaja nalazi se spomenik koji još jednom podseća na Židovar i davne narode i kulture ovoga kraja – Dupljajska kolica.

Sada Vam predlažem da pogledate svoju vozačku dozvolu (ako ste državljanin Srbije i posedujete istu) i videćete da je tzv. vodeni žig upravo ovaj motiv. Ovu informaciju sam pročitao na sajtu Belocrkvanskog karnevala gde možete pronaći mnoštvo zanimljivih informacija o ovom kraju, motivima, kulturi, prirodi…

Preuzmi fajl za GPS uređaj: sa Wikiloc-a

Kanal DTD 2022. (01.11.2022.)

Translate »