Latice: Vršac-Potporanj-Straža-Vojvodinci

Vožnja uz kanal DTD (Dunav-Tisa-Dunav) pravcem Vlajkovac-Potporanj-Straža je pravo uživanje. Put uz nasip je uvek prohodan zahvaljujući pecarošima koji se redovno kreću njime. Produživši do sela Vojvodinci gotovo da sam potpuno izbegao kretanje po asfaltu sve do povratka u Vršac.

Ritiševo-Potporanj

Mada Ritiševo već ima svoj prilog (Biciklom na pivo u Ritiševo) ovde je interesantno da se ka Potpornju kreće od starog mosta koji je ujedno i početak puta ka Izbištu, Uljmi… Pogled sa mosta uvek je lep, a ponekad i izuzetan (kao na fotografiji u vrhu ovoga teksta). Do Potpornja je moguće voziti i levom i desnom stranom uz Kanal, ali moja preporuka je leva strana. Psi sa gazdinstva/farme nadomak mosta u Potpornju su me jednom prilikom neprijatno iznenadili.

Most u Ritiševu

Potporanj-Straža

Ovde sam promenio stranu kojom sam vozio, mada mi se čini da je sasvim svejedno kojom obalom se ide. Sa desne strane se nalazi arteski bunar (Wikipedia) koji je dobar za osveženje, ali nisam siguran koliko je voda kvalitetna za piće? Iz Potpornja se pruža pogled na vetrenjače koje se prostiru sve do Deliblatske peščare, o čemu sam pisao u https://biking.rs/pripreme-za-voznju-biciklom/. Sa vode poleću zaplašene patke, a nije neobično naići i na labudove, čaplje i sl. Ovaj deo je prilično izolovan tako da se one ovde osećaju prilično bezbedno.

Straža-Vojvodinci

Kanal DTD se ispred Straže polako spušta u dolinu Karaša koji će se ubrzo i uliti u njega između Dupljaje i Grebenca. Od Straže do Vojvodinaca se tako vozi grebenom koji se uzdiže iznad korita Karaša (koje je nekada davno bilo značajno šire). Vojvodinci se nalaze na Eurovelo 13 evropskom biciklističkom putu. Jedan deo ove rute vozio sam i opisao u https://biking.rs/iron-curtain-trail-vojvodina/. U centru sela je crkva, ali i oznake Eurovelo 13 rute.

Potporanj-Straža

Od Vojvodinaca do Vršca stiže se dobrim zemljanim putem gotovo pravolinijski. Pogled na Vršačke planine i beskrajna žitna polja vožnju čini prijatnom, a jedan jazavac je silno bio iznenađen mojom pojavom. Ja sam se takođe iznenadio, tako da fotografiju nisam napravio.   

Powered by Wikiloc

Preuzmi fajl za GPS uređaj: sa Wikiloc-a

Bonus (od Vlajkovca do mosta u Ritiševu uz kanal DTD)

Download file: 99 Potporanj bonus uz kanal.gpx
Translate »