Vršac – Đerdap – Vršac (predigra)

Oprema za putovanje biciklom je često pitanje u Google pretraživaču, šta odabrati je pitanje iskustva i ličnih afiniteta. U mom slučaju kreiranje spiska neophodne opreme ima relativno dug istorijat.

Da bih započeo priču moram da se vratim u „daleku“ prošlost tj. na moje planinarske početke. Na prvu akciju krenuo sam sa povoljno nabavljenim rancem od 50 litara, koji nisam baš u potpunosti napunio. U odnosu na rančeve svih ostalih učesnika moj je bio neprimereno veliki, barem tri puta veći od sledećeg „najvećeg“. Iskusni planinari, skrenuli su mi pažnju da ranac „treba prilagoditi akciji“. Kasnije ću se uveriti da je u ovom sportu težina ranca veoma bitna, posebno na zahtevnijim akcijama. Sa druge strane, baš ono što nisi poneo će ti sigurno zatrebati, zato treba dobro izbalansirati potrebno/nepotrebno.

Poučen ovim iskustvom i prethodnim pakovanjima za odlazak na more sa decom ozbiljno sam se bacio na izradu Excel spiska sa stavkama koje se ne smeju zaboraviti.

Kada sam krenuo u pripreme za biciklističku turu Vš-Đerdap-Vš, prva stvar je bila napraviti baš takav spisak. Prethodno spomenute spiskove, obogatio sam specifičnim stavkama koje podrazumeva putovanje biciklom. Za nestrpljive, evo SPISKA u Excelu.

Oprema za putovanje biciklom – izvori

Za pripremu ove ture poslužili su mi različiti izvori. Konkretno sam koristio sledeće:

http://www.ciklonaut.com/Kakovako/Paklista/Paklista.htm

http://www.snezanaradojicic.com/2013/03/sve-svoje-sa-sobom-kotrljam-1-deo/ (kao i 2. i 3. deo)

dosta saveta sa foruma 2bike.rs i druge neregistrovane izvore.

U nastavku par objašnjenja za neke stavke koje su na spisku iz sopstvenih razloga ili iskustva.

Zabavnik (Politikin) citiraću sebe: „U mom omiljenom časopisu prvo su se sporadično pojavljivale fotografije čitalaca koji su Zabavnik poneli na duga putovanja. Kasnije je ovo preraslo u neku vrstu takmičenja ko će dalje i na ekskluzivnije mesto poneti svoj primerak. Pretposlednje stranice Zabavnika u poslednje vreme liče na Fejsbuk. Svi se hvale kako su „neznamgde“ daleko stigli i kako su „neznamšta“ veliko videli, a na našu Srbiju (i Balkan) kao da smo zaboravili. Sebi sam dao u zadatak da obidjem što više lepih mesta (u zemlji i eventualno bližem inostranstvu) u društvu sa Zabavnikom. Paralelno sa tim načinio sam bazu koja će nas podsetiti da po lepotu ne treba ići daleko. Pogledajte moj izbor…

Deluje preterano, ali temelji se na iskustvu 

Komplet za prvu pomoć namenjenu outdoor aktivnostima je moguće nabaviti u specijalizovanim prodavnicama (ima u Decatlonu u Temišvaru). Ipak, mislim da je naš komplet (obavezan u motornim vozilima) idealan, pošto u njemu ima mesta tako da se dodaju i druge sitnice koje treba poneti sa sobom. Ovakav komplet redovno nosim sa sobom od dana kada sam u tunelima na Neri razbio glavu. Vlasnik odgovarajuće „apoteke“ (Đorđe Guga) mi je ranu zaštitio gazom i dalje pešačenje učinio mogućim.

Fishermans frends su bombone koje „oslobađaju od raznih respiratornih problema ribare koji rade u ekstremnim uslovima“, a meni su idealno rešenje za suva usta. Zapravo kada ste žedni, a već ste se „napili“ vode ovo je odlično rešenje – provereno na teškim i zahtevnim usponima (planinarenje).

DOG chaser – rasterivač pasa, nerazdvojan prijatelj na svim putovanjima. Njega sam nabavio ( a kasnije sam dobio i biber sprej) nakon što me je iz čista mira u podnožju Ježevca (nedaleko od banje Ždrelo) ujeo pas koji je čuvao neki kamenolom ili sl. Ovaj problem je još izraženiji u biciklizmu.

I još voda (smrznuta); da bih izbegao nošenje (u spisku navedenog) malog kamperskog frižiderčića ili njemu namenjenih uložaka (ako ga ipak nosim) prethodni dan zamrznem malu 0,5l flašicu vode i ona hladi sadržaj frižiderčića. Kako se ona topi to sam ja sve žedniji i to baš dobro funkcioniše.

Biciklistička oprema i alat je ono što je specifično, spisak je bez ovih stavki i uz male prepravke moguće koristiti i za planinarenje, putovanje sa dužim šetnjama i sl.

Kamp oprema je veoma šturo navedena pošto je na predstojećem putovanju neću koristiti/nositi.

oprema za putovanje biciklom
Sva oprema je na biciklu

a ovo je KONAČAN SPISAK – oprema za putovanje biciklom


Rekapitulacija svih tekstova napisanih na temu putovanja Vršac-Đerdap-Vršac nalazi se na adresi: https://biking.rs/dunav/

Translate »