Kanal Dunav-Tisa-Dunav (Vršac-Zrenjanin)

Prethodnih godina bicikl sam vozio uz reke koje predstavljaju prirodnu granicu Vojvodine (Dunav, Sava), Vojvođanske bare i ritove. Vozio sam uz reke koje iz Rumunije (Tamiš i kanal Begej) i Mađarske (Tisa) putuju ka Dunavu preko Vojvodine. Sada je vreme da te vožnje povežem kanalom čije nastajanje seže u daleki 18. vek. Austrijski car i ugarski kralj Franja Josif overio je 1792. odluku o izgradnji Velikog bačkog kanala.  Izgradnja je trajala od 1793. do 1802. godine i smatra se pretečom Hidrosistema kanal Dunav-Tisa-Dunav. Veliki bački kanal su projektovala i gradila braća Jozef i Gabor Kiš.

Kanal Dunav-Tisa-Dunav osmislio je inženjer Nikola Mirkov koji je 1947. godine izložio svoj projekat o gradnji hidrosistema DTD. Veličina kanala i samog poduhvata može se sagledati i kroz podatak da je za gradnju ovog kompleksnog hidrološkog sistema bilo potrebno iskopati 130 miliona kubika zemlje, a za nastanak Panamskog kanala 179 miliona kubika zemlje.

„Treba se roditi, odrasti i živeti u ovoj beskrajnoj niziji. Treba dubinski i do srži osetiti ove jade sa vodom i muke bez vode i tu večnu borbu sa vodom i čežnju za vodom.”

Inženjer Nikola Mirkov

Idejni tvorac Hidrosistema Dunav-Tisa-Dunav

Izvor : Vode Vojvodine, Urednik izdanja: Vanja Barišić  –  Joković,  Javno vodoprivredno preduzeće Vode Vojvodine, Novi Sad (https://vodevojvodine.com/brosure/)

Rad na planu za gradnju trajao je čitavu deceniju, dok je sam Hidrosistem građen od 1957. do 1977. godine. Kanal povezuje 80 naselja, a gravitira mu i 50% ukupnog stanovništva Vojvodine.

Mnoštvo zanimljivih i često neverovatnih informacija moguće je pročitati na: https://vodevojvodine.com/o-nama/vodni-resursi/hidrosistem-dunav-tisa-dunav/ i publikacijama na: https://vodevojvodine.com/brosure/ (posebno Knjiga blaga).

Suša uz kanal Dunav-Tisa-Dunav

Putovanje sam započeo iz Vršca, tačnije uz kanal sam vozi od mosta u Vlajkovcu. Za dane vožnje sam odabrao avgust što jeste malo neuobičajeno, ali meteorolozi su najavili promenljivo oblačno i nešto nižu temperaturu. Prethodnih dana tj. gotovo čitavo leto je bilo vrelo i izuzetno sušno. Posledice ovakvog vremena vidljive su i na nasipu uz kanal.

Zemlja je svuda ispucala, pogled u pukotinu seže i do pola metra, ako ne i više u dubinu. Ovo mi je postajalo sve veći problem pošto su se točkovi bicikla veoma često zaglavljivali tj. upadali u ove poprilično duge pukotine u zemlji. Prašina, osušena trava i sve u svemu prilično sumorna slika koja odgovara rečima Nikole Mirkova; „muke bez vode“ i „čežnja za vodom“. Naredni most nalazi se između Janošika i Jermenovaca gde sam napravio i prvu pauzu nakon 30km.

Danas me je očekivao dug put 100km do Zrenjanina, pošto u mestima koja su na ovom pravcu nisam nalazio adekvatan smeštaj za noćenje. Oblaci se nisu pojavili, a sunce je bilo avgustovsko. Slede Banatska Dubica, Jarkovac te Botoš. Novi 40-ak kilometara. Realno, vožnja je prilično dosadna, nema autentičnih prizora osim objekata na koje povremeno nailazim. To su pumpe koje bi trebalo da manipulišu vodom iz kanala, ali ne deluje da su one u funkciji ili se varam. Zgrade su puste, ali ne i zapuštene.

Između Tomaševca i Botoša prelazim sledeći most, a u tom delu se susreću Tamiš i kanal DTD, ovuda sam prošao 2020. godine (https://biking.rs/kovacica-jasa-tomic/).

Pusta sela i livade

Sela kroz koja prolazim prilično su pusta, ljudi nema ili su se dobro posakrivali po kućama. Ista je situacija i sa kanalom i životinjskim svetom, pticama. Nema ih ni uz vodu, ali ni u vodi… Verovatno u kanalu ima ribe, ali nju ne vidim.

Nakon Botoša napuštam kanal Dunav-Tisa-Dunav, prateći i dalje njegov pravac i idem ka Lukićevu kako bih presekao do Zrenjanina. Prognoza meteorologa se nije ostvarila. Bio je to veoma vreo, sunčan dan. Prašnjavog i umornog me u industrijskoj zoni Zrenjanina dočekuje elegantna, dobro uhranjena i odomaćena lisica. Imam čudan utisak da mi poručuje da to što su svi iz sela otišli u grad znači da smo i mi životinje pošli za njima. Uskoro sam smešten u lepoj kući na obodu grada, tuširanje mi prija, a žuta zrenjaninska voda još jednom podseća na „jade sa vodom“ o kojima je Nikola Mirkov govorio još sredinom prethodnog veka.

Dve fotografije ipak podsećaju da sam dan proveo u prirodi prateći kanal Dunav-Tisa-Dunav.

Preuzmi fajl za GPS uređaj: sa Wikiloc-a

Kanal DTD 2022. (10.08.2022.)

Translate »