Bač stariji od Beča

Nekada je neko u nekom razgovoru spomenuo Bač. Navodno, tamo ima neki vrlo lep i značajan franjevački samostan koji je obnovljen sredstvima EU. Kada sam bio u prilici da potražim neku destinaciju gde nikada nisam bio, opet mi se pojavio Bač.

Odmah mi je palo na pamet da se Bačka verovatno i zove po ovom mestu i bio sam u pravu: Bačka je dobila ime po gradu Baču. Ovo je tipična slovenska imenska forma sa sufiksom „ka“, koju su kasnije usvojili i Nemci i Mađari piše na Wikipediji. Ne treba biti mnogo pametan, ali da li ikad razmišljamo o tome otkud ime Banatu, Sremu… odgovor se krije na linkovima koji su uz ova imena.

Tako sam prvi put boravio u Baču početkom 2021. godine i oduševio se. Tvrđava u Baču je za mene bila pravo iznenađenje. Kako sam odrastao, živeo i radio pod Kulom vršačkom uvek sam imao i posebno poštovanje prema ovakvim građevinama. Drugi put sam bio sa Jelenom i tada sam kreirao kružnu turu koja će kasnije biti opisana. Konačno ovog leta Bač sam odabrao za početak i kraj biciklističke ture uz Kanal DTD i Mali bački kanal.

Na pomen porodici, prijateljima i sl. kuda idem (odnosi se na čitavu vožnju na relaciji Bač-Sombor-Bački Petrovac-Bač), često pitanje je bilo: Šta ćeš tamo, šta ima tamo?

Možda se ovde krije odgovor, a biće i da je moja majka imala sreće:

Radoznalost

Izvor: Politikin Zabavnik

Šta ima tamo?

Do Bača sam stigao autom, ali i skelom Banoštor-Begeč. A već navedena radoznalost me je naterala da pitam traktoristu šta radi. U pitanju je pranje šargarepe. Nedaleko odavde je plantaža, ali i pogon za pakovanje i dalju distribuciju u markete.

Stigavši u Bač, sedam na bicikl. Prva tačka na kojoj se zaustavljam je Franjevački samostan. Samo jedna rečenica je dovoljna:

Godine 1169. u samom centru Bača, na temeljima stare katedrale, krstaški red Sv. Groba Jerusalimskoga podiže svoj samostan i crkvu. Po svojim dimenzijama i stilu gradnje u samom vrhu romanske arhitekture.

nastavak na: https://www.bac.rs/sr/franjevacki-samostan   

Prethodni put (kada sam bio sa dovoljno upornom i ranije spomenutom boljom polovinom) ušli smo u Samostan, pogledali, čuli priču i… preporuka: obavezno posetiti.

Naredne fotografije su napravljene baš prilikom te posete.

Par reči i o naslovu. U Wikipediji za Beč piše: …prvi pisani istorijski izvor datira iz 13. veka. A na stranici Opštine Bač: Prvi pisani tragovi o drevnom gradu na Mostongi, pritoci Dunava koja je danas isušeno korito reke, su iz perioda Justinijana, kada gospodar Carigrada i car Istočnog rimskog carstva, pominje Bač u pismu iz 535. godine. Isto se navodi i na Wikipediji. U tom smislu, posebno je zanimljiva tabla iz samostana koja govori o zapisu pape Grgura IX.

Nakon samostana sledi Hamam, u centru Bača predstavlja vredno i retko svedočanstvo o vremenu osmanske dominacije na prostoru Vojvodine. Najverovatnije je izgrađen nakon 1578. godine…

Više na: https://www.bac.rs/sr/tursko-kupatilo

Pešačkim mostom preko Kanala DTD ulazi se u Stari grad i ulicu koja vodi do Bačke tvrđave. Odmah sa leve strane je Kalvarija sa koje se pruža lep pogled na čitavo naselje i Kanal.

Tvrđava Bač

Konačno, tvrđava. Suvenirnica Turističke organizacije opštine Bač je obično zatvorena, ali sada je sezona i imao sam sreće da porazgovaram sa veoma ljubaznom devojkom koja je tu da pomogne turistima. Trenutno ih nema puno (turista), ali organizovane grupe (po njenim rečima) sve češće dolaze u Bač. Još veća sreća i radost za mene je bila da je ulaz u glavni toranj otvoren. Ovde priložene fotografije govore više od reči, a reči je moguće naći na: https://www.bac.rs/sr/tvrdjava

Sve je ovo, ali i ono što sledi, dobar razlog da se Bač nalazi na tzv. Tentative Lists UNESCO-a. Tačnije, Bač i njegova okolina se nalaze na listi predloga koje bi UNESCO mogao da zaštiti i stavi na listu svetske baštine (World Heritage).

Na ili u info pultu sam saznao i da je moj plan malo „omanuo“. Trebalo je sutra da budem u Baču, pošto Turistička organizacija organizuje vožnju biciklima… Moj plan je da se uputim ka Somboru.

Točak ili bicikl

Šta je, tu je. Što bi Banaćani rekli (nisam siguran za Bačane), vreme je da sednem na točak. Kao i mnogi drugi točkom (biciklom) stigao sam na jezero Provala (kao što je i planirano sutra u obe ponuđene rute).

Jezero je nastalo velikom poplavom Dunava 1924. godine, kada je Dunav probio nasip i izdubio basen ovog prirodnog jezera. Jezero je podzemnim kanalima povezano sa Dunavom, koji neprestano nadopunjuje jezero vodom.

Više na: https://vojvodina.travel/jezero-provala-vajska/

Nakon jezera stižem do manastira Bođani. O manastiru na sajtu opštine Bač: https://www.bac.rs/sr/manastir-bodjani

Do uživanja u tišini, prirodi, ribljim specijalitetima, ali i u odbrani od komaraca (u ovo doba godine) treba poći prilično prašnjavim putem do Čarde Ranč. Ovaj put su mi bili dovoljni kafa i voda, a prethodni put smo jedva pojeli svu ribu, koja je bila odlično spremljena i zato smo je i pojeli svu! U nekom trenutku snimio sam gotovo prazan pladanj/oval.

Povratkom u Bač zatvara se ovaj, za mene, čaroban krug.

Vredi podsetiti da se nedaleko od Bača nalaze Ergela i muzej Karadjordjevo, Dunav, a posebno izdvajam Bačko Novo Selo u kojem sam uživao 2019. godine (fotografije i tekst na: https://biking.rs/eurovelo-6-bogojevo-backo-novo-selo/).

Trek za vožnju na Wikiloc-u

Bač 2023. (23.06.2023.)

Translate »