Crna Bara – Vrdnik

Savska ruta je bila ideja za putovanje biciklom ovoga leta, ipak sloboda koju nudi vožnja bicikla učinila je ovo putovanje nešto drugačijim.

Prethodna putovanja su me nekako „vukla“ ka Rumuniji, a sada sam start smislio da bude na granici sa Bosnom i Hercegovinom. Kako sam prošle godine (https://biking.rs/beograd-obedska-bara-obrez/) „stao“ u Obrežu, trebalo bi tu da nastavim uz Savu. Ipak, izabrao sam suprotan i neki okolo-naokolo smer.

Bicikl sam odvezao na autu do Loznice kako bih posetio brata Dejana koji je proletos u Nemačkoj bukvalno preživeo Koronu. Napomena: na dalje ću, ako bude potrebe istu nazivati vansezonski grip, pošto je upravo tih dana prestajao da bude sezonski. Njegovo iskustvo je najbolje opisano u intervju koji je dao Lozničkim medijima:

http://loznickenovosti.com/index.php/component/content/article/116-reportaza/15302-loznicanin-pobedio-koronu?Itemid=101

Naravno, proveo sam prijatan dan u krugu njegove porodice, sa Damirom (njegovim rođenim bratom) i njihovim ocem. Narednog dana me je Dejan odvezao do Crne bare.

Savska ruta – prvi deo

Mada Savska ruta u Srbiji startuje nešto ranije (Badovinci), Crna bara mi se učinila kao bolji izbor kada sam već ovu vožnju imenovao Bare i ritovi. Ovo mačvansko selo poznato je i po vajatu Hajduk Stanka, ali još više kao mesto gde se Drina uliva u Savu.

Crna bara park u Crnoj bari

Kiše koje nisu prestajale prethodnih dana učinile su ovo ušće još atraktivnijim. Slike nisu u stanju da dočaraju, ali moćna i „divlja“, žuta Drina uliva se u zelenu i pitomu Savu. Potom, zajedno nastavljaju miran tok kroz ravnicu koristeći maksimalnu širinu njenog korita.

Savska ruta - na ušću ušće Drine u Savu
nabujala Sava - Savska ruta

Sledeća bitna tačka na putovanju je Specijalni rezervat prirode Zasavica. Srećom, ranije sam bio u prilici da obiđem ovo prijatno mesto. Sada je blato bilo toliko da i pored moje želje nije bilo pametno ponovo proći livadama na kojima slobodno pasu magarci, podolska goveda i čuvene mangulice.

Savska ruta - alternativa Zasavica - info Savska ruta

Uvek prijatno iznenađen kada je neko vredan, vozim se ka Mačvanskoj Mitrovici uređenom biciklističko-pešačkom stazom. U takvim prilikama uvek pomislim kako bi lepo bilo kada bi takva staza povezala Vršac i Mesić. Tuda se redovno kreću biciklisti i drugi rekreativci, pogled na breg je prijatan, zalazak sunca iz te pozicije uvek zanimljiv…

Na raskršću

Na mostu između dve Mitrovice (Sremske i Mačvanske) razmišljam kuda/kako dalje? Pravac za Šabac me ne vodi uz Savu, više je asfalta nego zemljanog puta. Planirao sam da u Šapcu prespavam, vozom se odvezem do Rume i nastavim dalje. Ispalo je bolje da krenem odmah ka Rumi. Osim kratkog odmora u Rumi, u društvu zelenog Fiće, bila je to prilično dosadna vožnja do Vrdnika.

bici staza od Zasavice zeleni fića

Vrdnik je ovoga leta postao top destinacija. I pored mnogobrojnih natpisa za izdavanje soba, apartmana… sve je popunjeno. Na Booking-u sam našao kulturan smeštaj na sasvim dobroj lokaciji. Ujedno sam shvatio da nadalje mogu da računam da su cene ovoga leta (za smeštaj u Srbiji) gotovo duplo više nego prethodnog! Večernja šetnja me je uverila da je u Vrdniku verovatno više gostiju nego stanovnika. Kafane/kafići puni, dva ili tri luna parka u zaletu… Kada sam sa Jelenom, pre mesec dana, bio ovde, sve je ukazivalo da će se ovo i dogoditi. Tada smo posetili Borkovačko i Pavlovačko jezero, tako da sam ih u današnjoj vožnji zaobišao, ali samo da bih skratio put. Svakako ih treba posetiti. Fruška gora i njena okolina su neiscrpan izvor za kraća putovanja, izlete, pešačenje…

Savska ruta - signalizacija bicikl - putopisi

Bare i ritovi 2020. (24.06.2020.)

Translate »