Vršac – Rudna

Eurovelo 6 i 13 u jednoj vožnji je ideja za ovo leto. Poći iz Vršca koji je na ruti Eurovelo 13, voziti do mesta gde se ova ruta preseca sa Eurovelo 6 rutom je bila moja ambicija… U kasnije sačinjenoj Rekapitulaciji 2019. je moguće videti kako je vožnja realizovana.

Putovanje biciklom 2019. godine započinje u Vršcu i nastavlja se prelaskom granice (Vatin), krenuo sam ka mestu Rudna. Put je poprilično opterećen saobraćajem, ali već nakon skretanja ka Deti putovanje postaje mnogo prijatnije. Na više mesta sam video putokaz ka „Strandul Termal“? Uputio sam se da vidim o čemu se radi. Konstatujem da u Deti postoji bazen (10x10m, 1,6m dubok) sa toplom vodom (34-35 stepeni) i vrlo lepo je uređen, postoji i sličan zatvoreni bazen, ali ako sam dobro razumeo sve radi samo od maja do oktobra. Zanimljivo je da sam na novi bazen (uglavnom namenjen deci) naišao i u mestu Ghilad kao rezultat projekta ove opštine i Smedereva.

Putovanje je povremeno postajalo dosadno, ali stigao sam na 4 km od Makedonije, što i nije tako loše (pogledati fotografije)! Usput sam potražio i manastir Cebza iz XVII veka i stigao nakon 80 km u Marienhof Castel Rudna.

Eurovelo 6 i 13 – prvo noćenje, prvo razočarenje

Da ovde prenoćim privuklo me je mnogo zanimljivih informacija o ovom kaštelu/dvorcu. Na kraju ću navesti linkove koji su me inspirisali, a ovde ću priču maksimalno skratiti. Teodor Nikolić od Rudne (po imenu imanja čija je izgradnja počela 1782. u istoimenom selu u blizini srpsko-rumunske granice) imao je sina Jovana (1810-1880) koji se oženio Jelisavetom Savkom Obrenović, knjaz Miloševom kćerkom. Austrijski car Franc Jozef mu je 22. aprila 1854. godine povodom stupanja na presto, dodelio titulu barona. Njihov sin Baron Teodor Nikolić bio je član Matice srpske, dugogodišnji član ugarskog sabora, vlasnik novina Srpski dnevnik u Pešti, ali i pretendent na srpski presto… više na Vikipediji.

Nakon svih promena tokom XX veka, dvorac su kupili Maria i Willie Radermacher koji su pokušali da ga obnove. Ovo je bila utopija, u međuvremenu je i Willie umro, tako da sada Marija ima poljoprivredno gazdinstvo, pokušava da napravi atrakciju u vidu zoološkog vrta sa domaćim životinjama, ali… Istovremeno, njena ćerka Alice Francis (odrastala u ovom dvorcu) je muzička zvezda ili „zvezda“, realno, spot (https://www.youtube.com/watch?v=-xE6nONHbV4) ima gotovo pet miliona pregleda… tako ova zanimljiva priča ide od XVIII veka pa sve do Youtube-a.

Smeštaj je veoma loš. Soba je skladište svega i svačega, kao i čitava kuća/dvorac, ali na mojoj putanji samo ovo sam našao, a da može unapred da se rezerviše (nisam spreman da nakon vožnje tražim smeštaj, pošto tada nisam siguran ni gde će se vožnja završiti). Cena je sa druge strane, baronska. Marija je vrlo prijatna, „pričali“ smo isključivo nemački, gledali knjigu na srpskom i td. Lepo iskustvo, svakako.

Linkovi/izvori:

https://sr.wikipedia.org/sr-ec/%D0%9D%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%9B%D0%B8_(%D0%BF%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%86%D0%B0)

https://adevarul.ro/locale/timisoara/rudna-nikolici-1_5213734cc7b855ff56f6be56/index.html#gallery_currentImage

https://adevarul.ro/locale/timisoara/exclusiv-foto-alice-Tara-minunilor-cantareata-readuce-spiritul-anilor-20-castelul-rudna-1_5224f13dc7b855ff563c0ee6/index.html#gallery_currentImage

http://banatur.com/dvorac-nikolic-rudna-2/


***

Translate »