Donji Milanovac – Golubac

Donji Milanovac – Golubac je potez na kojem vas očekuju jedinstveni prizori, odmorišta-vidikovci, Lepenski vir…

Ako sam juče hvalio „MojSuperRaspust“, danas sam smislio MojSuperVikend. Ako se ide iz pravca Požarevca, treba voziti (šta god, auto, bicikl, motor…) do Golog brda, usput već od Donjeg Milanovca uživati u prizorima, a u povratku svakako stati na odmorištima-vidikovcima, pa tako nazad do Milanovca. Ovde se opustiti u SPA centru hotela Lepenski vir, večerati negde u gradu (preporuka „Zlatna ribica“ i pored prilično neadekvatne lokacije, uz sam put, hrana je odlična, lepinja po meri…).

Naredno jutro poraniti, burek u pekari koja se zove nešto npr. „Super“ ili sl. (neprestana gužva, treba malo sačekati u redu). Potom se vraćati ka Golupcu i obavezno svratiti u Lepenski vir, a nakon toga sa istog parkinga na suprotnu stranu nastaviti pešice ka kanjonu Boljetinske reke. Šetnju je moguće produžiti po sopstvenim mogućnostima, a lepotu nije moguće opisati rečima, slikama… neophodno je biti u kanjonu.

Donji Milanovac – Golubac lagano biciklom

Potom polako voziti bicikl na relaciji Donji Milanovac – Golubac, stati uz neku „plantažu“ lokvanja, posmatrati ptice/čaplje i opustiti se. Ne promašiti Lek vodu, idealna temperatura, pitka…samo ime sve govori. Obići viziting centar Golubačke tvrđave i okolinu iste (moguće samo nedeljom). Potom u Golubac. Mestašce, pravo iznenađenje. Odlično uređeno šetalište uz obalu, paralelno ide biciklistička staza (dužina oko 4km), lepo uređen parkić, sportska hala, svuda podšišana trava, milina jedna… Ponovo u „Zlatnu ribicu“, ali u Golupcu. Riba „svake vrste“, osoblje ljubazno, lokacija sjajna… Pogled na neka jako davna vremena, Golubačku tvrđavu i na modernu današnjicu, vetrenjače/vetroturbine, Dunav, koji je ovde najširi. Trebalo bi obići i manastir Tuman, meštani kažu da je priroda fenomenalna.

Nisam sve ni spomenuo, svako može da odabere još neku skrivenu lokaciju, a za sada uživajte u fotografijama, kliknite na prvu, potražite strelicu na desno, zatim polako, klik, klik, klik…opustite se:


Rekapitulacija svih tekstova napisanih na temu putovanja Vršac-Đerdap-Vršac nalazi se na adresi: https://biking.rs/dunav/

Translate »