Kovilj – Opovo

Oprostio sam se sa orlovima i stigao do manastira, koji je poznat i po najstarijem gnezdu roda na Balkanu (https://www.aa.com.tr/ba/balkan/kovilj-najstarije-gnezdo-roda-na-balkanu/1859733) putujući biciklom Na kraj sveta.

hotel za zaborav biciklom Na kraj sveta - Koviljski manasttir
najstarije gnezdo roda biciklom Na kraj sveta - roda jede zmiju

Vozeći se manastirskim putem, družim se sa gladnim rodama (sličnu scenu sam zabeležio i u https://biking.rs/pripreme-2019-vojvodina/). Predlažem Vam da pogledate kratak film.

Stižem biciklom Na kraj sveta – etno restoran na kanalu Arkanj (http://www.nakrajsveta.rs/). Restoran je u neposrednoj blizini Dunava, gde se veeelikim mrežama love iste takve ribe.

biciklom Na kraj sveta
veeelika mreža

Pokušao sam da nastavim put uz reku, prošao ispod mosta preko puta Beške, ali zaista sam bio na kraju sveta. Zašao sam u Krčedinsku adu i jedino mi je preostalo da se vratim istim putem (što, poznato je, nerado činim).

Po prelasku auto-puta i nakon Gardinovaca, napuštam asfalt i uživam u vožnji po nasipu. Konačno doživeo sam i ono o čemu su mi često pričali. Srna mi je pretrčala put… a ja sam to zabeležio i nizom fotografija, prilično mutnim, ali…

Srna! srna Na kraj sveta

Stižem do ušća Tise u Dunav i nastavljam uz Tisu ka Titelu. Ovde odmaram na obali nabujale reke, a na mestu ušća Begeja u Tisu. Kompletnu vožnju sam nazvao Bare i ritovi, a nepravedno sam zanemario i neka 3-4 velikih ušća na mome putu (koja ću pobrojati u rekapitulaciji).

nabujala Tisa

Napuštam Titel i ponovo uz Tisu, ali sa suprotne strane, vraćam se na Dunav. Lagano putujem ka hotelu „Stari Banat“ u Opovu koji je sušta suprotnost jučerašnjem. Odličan hotel, jezerce uz njega, vrlo lepo uređeno, čisto, mirno…takvo je i čitavo Opovo. Sledi odmor.

jezero uz hotel u Opovu

Bare i ritovi 2020. (26.06.2020.)

Translate »